Vad ska jag packa inför sjukhusvistelsen?

Det finns massor med listor för BB-väskor men det är lite skillnad på att åka in för en natt eller två och en längre vistelse på flera veckor. Det är svårt att veta i förväg hur lång tid det kommer att handla om eftersom det beror på bråcket, operationen och återhämtningen. Men förbered er på en längre vistelse. Då kan ni bli positivt överraskade om ni får komma hem tidigare. Vi har samlat tips och checklista till BB-väskan och informationen ligger under Vårdprocessen / Förlossning. Det finns även en version att skriva ut under Länkar och dokument.

Hur fungerar det med amning?

Går det att teckna barnförsäkring?

Gäller min gravidförsäkring?

Vad innebär infektionskänslig?

Vad ska man tänka på inför hemkomst och besök?

Att få komma hem med ett barn som fötts med diafragmabråck och vistats såpass länge på sjukhus innebär lite striktare regler för besök. Dessa barn är oftast mer känsliga för infektioner och därför brukar ett råd vara att man ska ha samma tankesätt som om man vore kvar på sjukhuset. Det vill säga bra handhygien och be de bekanta som är förkylda att vänta med besök tills de frisknat till. Man kan även vänta med att besöka offentliga miljöer för att begränsa risken för infektioner. Har man äldre syskon får man fundera över att hålla dem hemma från förskolan om det går infektioner men man kommer långt med att lära dem att de ska ha rena händer i kontakt med bebisen.

Krävs någon skötsel av ärret?

Läkningen av ärret kontrolleras på sjukhuset och när förbandet tas bort kan de ibland sätta på kirurgtejp istället om snittet ser fint ut. Sedan brukar det vara upp till föräldrarna själva om de vill fortsätta. Kirurgtejp gör att huden läker ihop bättre och minskar ärret. Många läker fint till svagt synliga ärr ändå. Läs mer om ärret under Vårdprocessen/Vård efter operationen

Hur hanterar vi frågor kring ärret?

En känslig fråga som ofta dyker upp under uppväxten är när andra barn (och vuxna) frågar om ärret. 

Kan barnen leka och idrotta på samma sätt som sina jämnåriga?

Absolut! Föräldrar med barn i skolåldern brukar beskriva sina hjältar som envisa, glada och fulla av energi. 🙂 De kan påverkas genom bli något mer andfådda och kanske inte orkar lika mycket. Det är individuellt och beror på hur deras lungor utvecklats efter operationen. Men vill de leka och idrotta ska de absolut göra det. Det finns till och med fotbollsspelare på elitnivå som föddes med diafragmabråck.

Sker uppföljning av bråcket?

Bråcket följs upp av ett multidisciplinärt team under hela barnets uppväxt. Om ditt barn inte är inkluderat, ta kontakt med vården.