Förlossning

Om bråcket upptäcks under graviditeten kommer förlossningen med största sannolikhet ske via planerat snitt för att rätt personal ska finnas på plats och ta emot bebisen direkt efter födseln. För bråck som upptäcks efter förlossningen, läs mer under Vårdprocessen/Upptäckt.

Kejsarsnitt

För dig som går igenom snitt finns det lite tips och saker att tänka på. Först det första: kom ihåg att ta hand om dig själv! Det är lätt att allt fokus är på bebisen men du har själv genomgått ett stort ingrepp som behöver läka. Se till att vila några ggr per dag i början, att sitta bekvämt (så gott det går) vid besöken hos barnet, röra på dig och undvika rörelser som gör ont. Fiberrika snacks som håller igång magen kan vara bra eftersom du kommer känna dig smärtpåverkad flera dagar. Använd mjuka kläder som inte trycker på snittområdet och det går alldeles utmärkt med tex leggings för gravida.

Undersökningar

Direkt efter förlossningen kommer barnet att få hjälp med att andas. Om bråcket inte upptäckts under graviditeten kommer undersökningar göras för att fastställa diagnosen. Både vid tidigare känt bråck och oupptäckta bråck kommer barnet få genomgå flera undersökningar för att få en bild av situationen. Lungorna kommer att röntgas för att få en bild av bråcket och lungornas utveckling. Hjärtat kommer undersökas med ultraljud för att bedöma om det påverkats och om det är hög blodtryck i lilla kretsloppet, sk pulmonell hypertension. Det kommer att sättas nålar för att ta blodprover, ge läkemedel och ge barnet näring. Ofta blir barnet sövt ganska snabbt för att tolerera respiratorn och för att inte bli uppstressad. När alla undersökningar är gjorda installeras barnet på sin vårdplats inom en intensivvårdsavdelning. 

Mat den första tiden

Ingen mat brukar ges till bebisen före operationen annat än näringsdropp. Efter operationen börjar de med sondmatning som ökas upp successivt i takt med att magen kommer igång. Sedan beror det på bebisens tillstånd när man kan börja ge bröstet eller flaska. Man får låna pump av sjukhuset för att pumpa bröstmjölk till sonden och det kan man göra redan dagen efter förlossningen. Hur man känner kring att pumpa beror både på inställningen hos personalen man kommer i kontakt med och hur man själv är som person. Försök att hitta en rutin för pumpningen som t.ex. var tredje timme eller inför/efter varje besök. Vissa pumpar dygnet runt, andra passar på att sova på natten. Vissa ser pumpningen som ett stressmoment som gör situationen värre men det finns också de som ser det som ett syfte eller ett sätt att bidra till vården när man i början får överlåta i stort sett all omsorg av barnet åt personalen. När barnet väl börjar lära sig att äta själv får man komma ihåg att det är ansträngande för dem att äta eftersom andningen kräver mer energi än hos ett barn som fötts med fullt utvecklade lungor. Det kan ta lång tid för dem att äta sig mätta och i början får man kanske komplettera med mat i sonden innan de kan äta helt själv. Det är lättare för bebisar att äta ur flaska än att amma och det är därför vanligt med delamning eller enbart flaska. Det betyder inte att man har misslyckats. Vissa barn klarar dock av att helamma och det beror helt enkelt på hur mycket energi deras andning kräver, vilket är helt individuellt.

Besöka barnet

Personalen är måna om att barnet ska få känna sina föräldrars närhet och i många fall är den icke-födande partnern med barnet direkt efter förlossningen och följer med till undersökningarna. Om barnet har fötts via kejsarsnitt rullas mamman till uppvaket först innan hon får en möjlighet att besöka barnet. När alla undersökningar är klara och barnet har fått en vårdplats är det fritt fram för föräldrarna att besöka barnet. Ofta får man lov att besöka och/eller ringa dygnet runt, och man får vara där så mycket man vill och orkar eftersom barnet mår bra av sina föräldrars närvaro. Det kan hända att man blir ombedd att lämna rummet för en viss undersökning eller vid personalbyte (rapportering till nästa pass) men det brukar personalen informera om.  Man blir även informerad om när de planerar operation och kan få be om att träffa barnet innan det rullas in i salen. Både före och efter operationen får man som förälder besöka barnet fritt men kom ihåg att ta hand om er själva också så att ni orkar vara där. Det är en ansträngande situation och det kan vara psykiskt påfrestande att se sitt barn i det tillståndet. 

VAB (Vård av barn)

Man har rätt till VAB under sjukhusvistelsen och båda föräldrarna har rätt att ta ut VAB. Detta gäller även om man har hemsjukvård efter att man blivit utskriven. Se till att få ett intyg som skickas in till försäkringskassan. Kom ihåg att anmäla VAB så fort som möjligt efter förlossningen. Gör man det senare får man fylla i en anledning till varför det inte gjordes (tex “glömde bort”). Från och med 1 januari 2019 behöver man inte anmäla utan det räcker med att ansöka i efterhand, däremot behöver ansökan lämnas in inom 90 dagar. Då sjukhusvistelsen kan pågå flera veckor kan man ansöka om vab i omgångar. Är en eller båda av er inte födda i Sverige? Se till att ni är registrerade för att få ut VAB. Det kan vara lång handläggningstid så försök registrera er så tidigt som m