Hemkomsten

Plötsligt kommer dagen med de ord man längtat efter ”ni kommer att få åka hem snart”. Efter vad som känns som en oändlighet på sjukhus får ni äntligen åka hem och vara en familj. Många åker hem med sond och har hemsjukvård när de kommer hem men det är ändå en stor skillnad mot att bo på sjukhus.

Inför hemkomsten

På sjukhuset har man en trygghet att det alltid finns personal i närheten ifall något händer.

Så vad gör man om man fått komma hem och barnet drar ut sonden redan samma kväll? Sådana saker händer och försök att förebygga genom att ta reda på vad som gäller innan ni åker hem.

En relativt vanligt förekommande utmaning är reflux och man upplever att det läkemedel man fått inte hjälper. Alla läkemedel till så små barn är baserade på deras aktuella vikt (antal mg per kg) och det är lätt hänt att dosen inte justeras allt eftersom barnet växer.
Om inskrivning hos hemsjukvården sker någon dag efter hemkomst kan det vara bra att veta var ni ska vända er om något händer, men även vilka dagar och tider som hemsjukvården är kontaktbar.
Det kan även vara bra att höra er för vilken typ av frågor som kan hanteras av den lokala sjukvården (hemsjukvård, er hemsjukhus) om ni flyttats till ett annat sjukhus innan utskrivning  och när ni behöver vända er till sjukhusen i Lund eller Stockholm. Så länge ni har hemsjukvård kommer de troligtvis att sköta viktkontrollerna och ni har fortfarande rätt till VAB under hela den tiden. Det är också dags att ta kontakt med BVC, om det inte redan har gjorts, och eventuellt förklara situationen och för att börja med viktkontroller först efter ni är klara med hemsjukvården. Har man äldre syskon får man fundera över att hålla dem hemma från förskolan om det går infektioner och det kan även vara bra att lära dem att de ska ha rena händer i kontakt med bebisen. Det kan kännas övermäktigt i början med alla kontaktuppgifter till sjukvården för uppföljningar och det kan vara nervöst att själv plötsligt vara den som ska ta hand om barnet utan personal att kalla på. Tro på er själva och ta den hjälp ni behöver. Det kan ta lite längre tid att börja njuta av att bara få vara en familj men så småningom kommer det kännas avlägset med alla slangar och maskiner. 

Besök

Den svåraste utmaningen när man kommit hem är att hantera besök. Nära och kära vill säkert träffa barnet och speciellt efter den tuffa start ni alla gått igenom. Här styr ni själva hur mycket ni orkar med. Det ni ska ha i åtanke är att barnet är infektionskänsligt och ofta får man rådet att tänka på samma sätt som om man var kvar på sjukhuset. Det innebär att de som kommer på besök behöver vara friska och ha god handhygien. Ni kan även träffa personer utomhus på t.ex. en promenad om vädret tillåter. På så sätt kan ni minska risken att barnet blir smittat av till exempel en förkylning men ändå ta emot besök.