Operation

Operationsdagen är dagen med stort D för familjer med diafragmabråck. Det är en omfattande operation som en liten kropp ska klara av. Operationen äger rum ca 3-4 dagar efter förlossningen när lungorna har stabiliserats. Det är nu hålet i diafragman ska stängas och bukorganen flyttas ner. 

Stabilt läge

Innan operationen kan genomföras vill man att lungorna ska vara stabila efter förlossning. När barn föds skapas ett högt tryck i lungor och de blodkärl som sitter på lungorna eftersom detta inte har används i livmodern. Det kan ta ett par dagar innan detta har stabiliserat sig. Hos friska barn med fullt utvecklade lungor stabiliseras detta snabbt av sig själv. När det har ett stabilt ut i ett dygn planerar kirurgerna för en operation för att försäkra sig om att bebisen ska klara av den. Det är även anledningen till att planerade snitt läggs så sent som möjligt (v38-39), att man vill ha så bra förutsättningar som situationen tillåter. 

Med eller utan ”patch”

Hålet i diafragman kan lagas på två sätt. Antingen sys det igen med hjälp av egen vävnad eller så används en ”patch”. Om hålet i diafragman är stort eller det inte finns tillräckligt med egen vävnad till att sy igen det, används en goretex patch. Det är en slags lapp för att täcka hålet. Den lappen är inte lika följsam som den egna vävnaden och det kan hända att den under uppväxten lossar om barnet går igenom en snabb tillväxtfas. Då genomförs en ny operation för att sy fast den igen men den är inte lika omfattande som den ursprungliga operationen.

Efter operationen

När operationen är genomförd kommer ni att få träffa barnkirurgen som går igenom den med er och ge er svar på frågor som ”Hur stort var hålet?”, ”Användes en patch?” och ”Verkar prognosen god för lungornas utveckling?”. Barnet kommer att vara nedsövd och få smärtstillande, och kan vara ganska svullen eftersom mycket vätska kan ansamlas i kroppen efter operationen. Det kan vara jobbigt att se sitt barn i det skicket. Alldeles svullen med många slangar. Blir det för jobbigt så är det ok att gå ifrån en stund och ta en paus. Barnet kommer vara i goda händer och ni behöver hantera detta på ert sätt för att ni ska orka med situationen. Ta det stöd ni behöver och var inte rädda för att visa känslor. Var beredd på att denna tiden kan vara extra tuff för dig som mamma eftersom operationen ofta inträffar nära den hormonella omställningen som sker i kroppen 2-4 dagar efter förlossningen då många nyförlösta mammor känner sig nedstämda och mjölken rinner till (ofta kallad ”baby blues”) . 

Kuvös med bebis som bland annat  får smärtstillande, näring och övervakning av andning och puls. Bilden är tagen dagen efter operation hos BIVA i Lund. Bilden har lånats av privatperson.