Detta är en kortfattat guide till sjukhuset i Lund för att hjälpa de som inte känner till området eller staden. Här finns information om sjukhusavdelningar, boende och mat. Om något saknas eller är felaktigt, kontakta oss så rättar vi till det. Tack för din hjälp!

Avdelningar på sjukhuset

Det finns ett flertal olika avdelningar som ni kan komma att vara på, beroende på tillgängliga vårdplatser och hur behandlingen går av just ert barn. Här finns en kort beskrivning om några av de avdelningar ni kan tänkas hamna på. BUS och Kvinnokliniken är separata byggnader och ligger på varsin sida om centralblocket. Alla byggnader har tillgång till kulverten men om ni ska använda er av den, be personalen om hjälp i början eftersom det är lätt att gå vilse. Undvik också att använda kulverten på kvällstid.

Barn och ungdomssjukhuset (BUS)

BIVA, Barn intensivvårdsavdelning. Här finns personal dygnet runt inne i rummet. Oftast är det två personer per patient (en undersköterska och en sjuksköterska) och det är två patienter per rum. Anhöriga kan inte bo på avdelningen. Vid ingången till avdelningen finns ett anhörigrum med bord och stolar, mikro, diskho och kaffebryggare. Eftersom operationen sker i anslutning till avdelningen brukar barnet placeras här den första tiden.

Avd 65 och 67, allmänna vårdavdelningar. Här har man ett eget rum där man bor med sitt barn och är den som i första hand tar hand om barnet med stöd av personalen på avdelningen. Det finns gemensamma utrymmen så som matsal.

Kvinnokliniken

Avdelning 44, perinatal. Lite förenklat är detta BB för kejsarsnitt. Om ni får ett planerat snitt i Lund kommer den födande partnern vara inlagd här och eventuellt finns det möjlighet att ställa in en extra säng till partnern, beroende på tillgänglighet. Det finns både rum där man får bo ensam och delade rum. Alla måltider ingår för den som är inlagd. Det finns en rullstol på avdelningen att låna till att besöka barnet om man inte känner sig tillräckligt återhämtad för att gå själv i början.

Neo-iva, neonatal intensivvård. Som på biva finns här alltid någon i rummet och det är två patienter per rum. Här tas prematura barn om hand i första hand. Det neonatala teamet som tar emot barnet vid en planerad förlossning kommer härifrån och barnet kan komma att undersökas här innan det placeras här eller hos biva. Det finns ett mindre allrum, ett kafferum och ett familjekök på avdelningen. Det finns även ett mjölk-kök där du själv lämnar in utpumpad bröstmjölk. 

Neonatal samvårdsavdelning. En avdelning där en förälder bor med barnet i rummet. Man kan bo ensam eller dela rum beroende på hur full avdelningen är. Personal finns i anslutande rum och sköter vården av barnet ihop med föräldrarna. 

Boende

Patienthotellet. Ligger mellan centralblocket och sjukhusets hållplats för buss och spårvagn. Frukost ingår och övriga måltider kan köpas. På andra våningen finns Familje-BB (vaginal förlossning) och i anslutning till det finns ett pentry med mikro, diskho och kyl/frys. Det finns även en separat kyl för bröstmjölk. Det går bra att förvara och värma mat men inga bestick eller tallrikar finns, så ta med engångsartiklar att använda till ev måltider. Man får även lov att ta med måltider upp från matsalen och frukosten är gemensam för alla på hotellet, inklusive familje-BB. Om man känner att det är svårt att se friska bebisar eller andra föräldrar som får hålla sina barn, ta med frukosten upp på rummet. Det kan vara extra känsligt runt operationen eller vid tre-dagarsdippen och då är detta bra att ha i åtanke.

Ronald McDonald-hus. Ligger bredvid Kvinnokliniken med en egen trädgård och utemiljö. Detta är ett boende till familjer med syskon till barnet som är inlagt, har behövt åka en bit från sin hemstad eller familjer som behöver vistas en längre tid. Här bor man i familjerum med eget badrum och det finns flera kök där varje familj har egen kyl, skafferi och frysfack. Det finns också gemensamma rum som vardagsrum, lekrum och tvättstuga.

Mat

Det kommer att finnas möjlighet att värma mat på de olika avdelningarna och där ni bor. Om ni känner för att istället handla något färdigt finns följande alternativ inom eller nära sjukhusområdet. Tänk på att sjukhusområdet är en stor arbetsplats för både sjukhusets anställda och Lunds universitet och de flesta tar lunch kl. 12.00-13.00 vilket kan leda till köer. Vill ni besöka matbutiker är de närmaste butikerna Coop (Mårtenstorget), Ica Malmborgs (Clemenstorget), Lidl (magistratsvägen) och Ica Tuna (Tunavägen). Tar ni bilen finns det självklart många fler som exempelvis Stora Coop och Ica Mobilia vid Traktorsvägen (nära köpcentret Nova Lund) och Willys (Magistratsvägen).

 • Pressbyrån centralblocket
 • Bistro A – cafeteria centralblocket
 • Mat-akuten – centralblocket (nära ingången som ligger mittemot ambulansintaget för barnakuten)
 • Food trucks – står ofta utanför centralblockets huvudentré kl. 11.00-14.00 vardagar (schema finns på facebooksidan “Foodtruck SUS Lund”)
 • Rosa kiosken – asiatiskt i ett rosa hus bakom kvinnokliniken
 • Stamstället – cafeteria biomedicinskt centrum (BMC)
 • Sushi2go – spolgatan ca 5 min promenad
 • Thai way – kävlingevägen, ca 5 min promenad
 • Valvet – allhelgona kyrkogata, ca 5 min promenad
 • Govindas – vegansk mat, bredgatan, ca 5 min promenad
 • Onlinetjänster –Enklast är att beställa till ert boende och möta dem utanför. 

TÄNK PÅ

att alltid ha god tid inför läkarbesök. Kör i god tid hemifrån så du slipper känna stress pga trafiksituationen eller för den delen att hitta parkering osv.