Vanliga frågor


Vad ska jag packa inför sjukhusvistelsen?

Det finns massor med listor för BB-väskor men det är lite skillnad på att åka in för en natt eller två och en längre vistelse på flera veckor. Det är svårt att veta i förväg hur lång tid det kommer att handla om eftersom det beror på bråcket, operationen och återhämtningen. Men förbered er på en längre vistelse. Då kan ni bli positivt överraskade om ni får komma hem tidigare. Vi har samlat tips och checklista till BB-väskan och informationen ligger under Vårdprocessen / Förlossning. Det finns även en version att skriva ut under Länkar och dokument.

Hur fungerar det med amning?

Detta varierar för varje familj och beror främst på hur snabbt barnet återhämtar sig. I början sondmatas barnet helt och då får bröstmjölk pumpas för att ges i sonden. Allt eftersom barnet återhämtar sig kan man börjar bröst eller flaska. Barn som föds med diafragmabråck lägger mer energi på sin andning och det kan då vara extra ansträngande och ta längre tid att lära sig att äta. Det är vanligt att de delammas eller får enbart flaska men en del kan helammas. Mer information finns under Vårdprocessen / Förlossning.

Går det att teckna barnförsäkring?

Gäller min gravidförsäkring?

Vad innebär infektionskänslig?

När man hör ordet infektionskänslig går tankarna till immunförsvaret och att man har en sämre förmåga att försvara sig mot infektioner. För de som fötts med diafragmabråck handlar det istället om lungornas förmåga att hantera infektioner. De flesta har inte samma lungkapacitet som sina jämnåriga och det kan göra det svårare att hantera tex en förkylning. Det är vanligt att de får astmaliknande symptom och vaccineras mot influensa.

Vad ska man tänka på inför hemkomst och besök?

Att få komma hem med ett barn som fötts med diafragmabråck och vistats såpass länge på sjukhus innebär lite striktare regler för besök. Dessa barn är oftast mer känsliga för infektioner och därför brukar ett råd vara att man ska ha samma tankesätt som om man vore kvar på sjukhuset. Det vill säga bra handhygien och be de bekanta som är förkylda att vänta med besök tills de frisknat till. Man kan även vänta med att besöka offentliga miljöer för att begränsa risken för infektioner. Har man äldre syskon får man fundera över att hålla dem hemma från förskolan om det går infektioner men man kommer långt med att lära dem att de ska ha rena händer i kontakt med bebisen.

Krävs någon skötsel av ärret?

Läkningen av ärret kontrolleras på sjukhuset och när förbandet tas bort kan de ibland sätta på kirurgtejp istället om snittet ser fint ut. Sedan brukar det vara upp till föräldrarna själva om de vill fortsätta. Kirurgtejp gör att huden läker ihop bättre och minskar ärret. Många läker fint till svagt synliga ärr ändå. Läs mer om ärret under Vårdprocessen/Vård efter operationen

Hur hanterar vi frågor kring ärret?

En känslig fråga som kan förekomma under uppväxten är när andra barn (och vuxna) frågar om ärret. Beroende på hur barnet själv känner inför att berätta om det kan man ibland som förälder behöva gå in och svara på frågan. Hur mycket man vill berätta är upp till er, det kan räcka att säga att det är från en operation som nyfödd. 

Kan barnen leka och idrotta på samma sätt som sina jämnåriga?

Absolut! Föräldrar med barn i skolåldern brukar beskriva sina hjältar som envisa, glada och fulla av energi. De kan påverkas genom bli något mer andfådda och kanske inte orkar lika mycket. Det är individuellt och beror på hur deras lungor utvecklats efter operationen. Men vill de leka och idrotta ska de absolut göra det. Det finns till och med fotbollsspelare på elitnivå som föddes med diafragmabråck.

Sker uppföljning av bråcket?

Bråcket följs upp av ett multidisciplinärt team under hela barnets uppväxt. Om ditt barn inte är inkluderat, ta kontakt med vården.